„Klasztorna Chata” – to delikatne ciasto skradło uwagę gości w moim domu. Obłędnie pyszne <3

Ciasto „Klasztorna chata” jest idealnym deserem gdy masz ochotę na coś słodkiego, soczystego i lekkiego. Aby przygotować ten przysmak, musisz upiec tylko rurki z wiśniami i przygotować krem.

Zwykle te ciasto przygotowuje się ze śmietany, ale możesz zamienić ją również na mleko skondensowane.

Nie zapomnij, że wiśnie powinny być bez pestek. Najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest czekanie, aż będziesz mógł skosztować tego nieprzyzwoicie pysznego deseru! 

Składniki:

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Wiśnie bez pestek 2 szklanki
  • Masło 500 g
  • 18% Śmietana 800 g
  • Cukier puder 200 g
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 łyżeczka

Ciasto „Chata klasztorna”

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z masłem (200 g) i śmietaną (250 ml). Dodaj cukier waniliowy. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.

Podziel ciasto na około 10 równych części.

Każdą część rozwałkuj, ułóż wzdłuż dłuższego boku wiśnie i zwiń w rulon i zabezpiecz końce. Poprzebijaj rurki w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciastka przez 10 minut.

Ubij 600 ml tłustej śmietany z cukrem pudrem, dodaj 300 g miękkiego masła i soku z cytryny.

Umieść schłodzone rurki z wiśniami na talerzu do serwowania rzędami, zaczynając od 4 rurek, potem 3, 2 i na końcu 1. Posmaruj każdy rząd przygotowanym kremem.

Gotowe ciasto przykryj grubą warstwą kremu i udekoruj według uznania. Włóż ciasto na noc do lodówki. Smacznego! Gratulacje! 

Wspaniałe ciasto może być podawane do stołu! Jesteśmy pewni, że Twoi goście będą nim zachwyceni!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!