Miękkie i delikatne ciasto pod chrupiącą skorupką z sera i z aromatycznymi klopsikami – obłędnie smaczne

Jeśli masz w domu 2, a najlepiej 3 średniej wielkości cukinię, od razu zacznij przygotowywać te pyszne danie!

Bardzo miękkie i delikatne ciasto pod chrupiącą skorupką z sera i z aromatycznymi klopsikami – jest wręcz obłędnie smaczne! A także zdrowe i pożywne!

Cukinia jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu można bezpiecznie eksperymentować z nią w trakcie gotowania, możesz dodać do niej np. pokrojoną w kostkę paprykę i listki bazylii.

Cukinia Pie z klopsikami

Składniki:

  • Cukinia 3 sztuki
  • Jajko 1 sztuka
  • Mąka pszenna 180-200 g
  • Sól do smaku
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mielona wołowina 150-200 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Zioła prowansalskie do smaku
  • Twardy ser 80 g
  • Bułka tarta 2 łyżki

Przygotowanie:

Zetrzyj obraną cukinię na drobnej tarce, odciśnij z niej nadmiar wody. Dodaj jajko, sól, proszek do pieczenia, wymieszaj i dodawaj na koniec mąkę mniejszymi porcjami ciągle mieszając. Ciasto powinno wyglądać podobnie jak na naleśniki.

Ser zetrzyj i dodaj połowę do ciasta z cukinii.

Dokładnie wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, solą i ziołami prowansalskimi. Tworząc następnie z niego małe klopsiki.

Nasmaruj formę olejem lub masłem, posyp bułką tartą, wyłóż ciasto. Lekko zanurz w cieście klopsiki. Posyp pozostałym serem.

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią, aby nie przypiekło się zbyt mocno.

Danie pozostaw do ostygnięcia, a gdy nie będzie aż tak gorące, pokrój na porcje i podawaj do stołu. Możesz serwować je np. z łyżką śmietany i ziołami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!