Sąsiadka zdradziła przepis na pyszne ciasto orzechowe bez pieczenia. To ciasto jest takie dobre, że aż uzależnia

Ten deser pozostawi uczucie słodyczy na długo w Waszych ustach. Choć nie grzeszy lekkością, warto dla niego oddać się błogiej chwili zapomnienia – odwdzięczy się niepowtarzalnym orzechowym smakiem i zagwarantuje dobre samopoczucie 🙂

 

Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta orzechowego?

  • 60 dag orzeszków ziemnych (w sklepie zwróćcie uwagę na wielkość opakowań – bardzo często te większe, kilogramowe są dużo tańsze!),
  • 25 dag masła lub margaryny,
  • 6 dag herbatników maślanych,
  • 60 dag cukru (według oryginalnej receptury – można dać mniej),
  • 10 dag czekolady do gotowania,
  • 2 łyżki kakao,
  • 20 łyżek wody.

Dodatkowo na polewę:

  • 1 łyżka kakao,
  • 5 dag czekolady do gotowania (lub zwykłej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej),
  • niewielka ilość oleju.

Ciasto (najlepiej dociążone) odstawiamy do lodówki, a w międzyczasie...
Fot: Nosalty

Przygotowanie:

Do garnka z wodą dodajemy cukier. Całość gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, pilnując, aby cukier nie przywarł do dna. Mieszamy do momentu rozpuszczenia drobinek cukru.

Orzechy rozgniatamy, a herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki. Oba składniki wrzucamy do rozpuszczonego w wodzie cukru.

Następnie do garnka dodajemy masło lub margarynę. Całość dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy, dzielimy ją na pół. Jedną część pozostawiamy, a do drugiej dodajemy czekoladę oraz kakao.

Blachę o wymiarach 33×34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Aby łatwiej to zrobić, pergamin można zanurzyć w wodzie na parę sekund – stanie się bardziej plastyczny. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kilka łyżek ciemniejszej masy i wyrównujemy przy pomocy szpatułki. Warstwę należy docisnąć ciężkim przedmiotem (może to być np. druga blacha). Odstawiamy do zastygnięcia.

Po tym czasie nakładamy taką samą ilość jasnej masy. Ponownie wyrównujemy i obciążamy. Powtarzamy czynność na zmianę, do wyczerpania obu mas. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa masy bez czekolady.

Obciążone ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować polewę – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, czyli olej, kakao oraz czekoladę.

Gotową polewą oblewamy ciasto i ponownie wkładamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – dzięki temu nie będzie nas kusiło, aby spróbować jeszcze świeżego ciasta 🙂
Ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu jest łatwe w przygotowaniu, a my nie musimy martwić się, że po wyjęciu z piekarnika otrzymamy zakalec 🙂 Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!