Płatki owsiane + jabłka = idealne ciasto chłodniejsze wieczory. Przepis krok po kroku.

Ciasto owsiane z jabłkami to doskonały deser o dużych walorach zarówno smakowych, jak i dietetycznych.

Prosta w przygotowaniu i ładnie prezentująca się słodka przekąska elegancko ozdobi domowy stół czy urozmaici zaplanowane przyjęcie. Poniżej zestawienie poszczególnych składników oraz opis wykonania tego pysznego ciasta z dodatkiem płatków owsianych i owoców.

Potrzebne składniki:

  • 100 g mąki
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g masła
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • cytryna
  • 4 jabłka

Wykonanie ciasta:

Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia oraz z cynamonem. W oddzielnym naczyniu do miękkiego masła dodaj cukier  oraz sól. Miksuj składniki przez kilka minut.

Następnie do naczynia dodawaj po kolei jajka, dalej ubijając zawartość mikserem, aż całość będzie gładka. Połącz masę z mieszanką powstałą z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu. Możesz w tym celu wykorzystać np. silikonową szpatułkę.

Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do ciasta. Obrane jabłka pokrój w kostkę, a następnie skrop sokiem z cytryny. Potem dodaj owoce do naczynia i wymieszaj z ciastem.

Do pieczenia użyj formy o średnicy 26 cm. Blachę wysmaruj masłem. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 – 50 minut. Wierzch deseru po ostudzeniu można ozdobić cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!