Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Doskonałe ciasto na pierogi. Według receptury z 1920 roku, który każdy powinien poznać.

Najlepsze ciasto na pierogi według przepisu sprzed 100 lat (1920 r.). Lubisz pierogi? Wypróbuj ten przepis — lepszego nie znajdziesz!

Dobre ciasto na pierogi może zrobić każdy, wystarczy tylko trzymać się przepisu. Najważniejsze jest, aby zachować właściwe proporcje i porządnie wyrobić ciasto. Tak postępując zyskasz pewność, że pierogi nie rozlecą się, ani nie rozkleją w czasie gotowania, a ciasto będzie miękkie i delikatne.

Lena z „Przepisów tradycyjnych” wyszperała i sprawdziła dla nas przepis na ciasto na pierogi, który w jej ocenie sprawdził się bez pudła. Przepis pochodzi z 1920 roku, a zatem liczy sobie równe 100 lat.
Na pierogi nadaje się maka pszenna typ 450 lub w ostateczności 480, żadna inna.

Co się tyczy jajka, to jedni radzą, żeby dodawać, inni wprost przeciwnie. Według bloga „Przepisy tradycyjne” nie ma potrzeby, aby włączać jajko do tego przepisu. Jajko sprawi, że ciasto stanie się twarde jak podeszwa, czyli efekt będzie odwrotny od zamierzonego.

A teraz pora na przepis. Z podanych składników powinno wyjść około 50 małych pierożków, większych oczywiście mniej.

Najlepsze ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Zacznij od przesiania mąki, co dobrze jej to zrobi, szczególnie gdy jest nieco zbita. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z olejem i solą, następnie dodaj do mąki. Na początku ciasto mieszaj drewnianą łyżką, potem możesz już zacząć wyrabianie ręką.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od naczynia, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez 15 min. Po tym czasie ciasto powinno być miękkie, elastyczne i sprężyste, wprost idealne. Następnym etapem będzie wałkowanie i lepienie. Podziel ciasto na części i przykryj je, aby nie obsychało. Kiedy będziesz wałkować jedną część, inne niech czekają pod przykryciem.

Teraz już znasz przepis na ciasto idealne. Podaj go dalej. Powodzenia!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!