Zapomniałem o już o zwykłych naleśnikach: to danie zaskoczyło mnie, moją matkę, a nawet męża!

Każdy lubi naleśniki! Dlatego gwarantuje, że przygotowaniu z nich pysznego ciasta serowego, Twoi krewni i goście będą zachwyceni.

Przede wszystkim upiecz 10–12 naleśników zgodnie z Twoim ulubionym przepisem, możesz zrobić np. skrobiowe naleśniki lub naleśniki na piwie. A potem postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, będziesz zachwycona!

Składniki:

  • Twaróg 500 g
  • Cukier 5 łyżek
  • Jajko 3 sztuki
  • Wanilia 5 g
  • Rodzynki 50 g
  • Suszone morele 50 g
  • Śmietana 3 łyżki

Ciasto naleśnikowe z serem

Przygotowanie:

Twaróg utrzyj widelcem, dodaj 2 łyżki cukru, wanilię lub cukier waniliowy, 1 jajko, a następnie dobrze wymieszaj. Połącz masę z drobno posiekanymi suszonymi morelami i rodzynkami.

Posmaruj każdego naleśnika masą twarogową, a następnie zwiń w rulon.

Wymieszaj 2 jajka ze śmietaną, dodaj pozostały cukier.

Ułóż spiralnie naleśniki w natłuszczonej, okrągłej blaszce do pieczenia zaczynając od zewnętrznej krawędzi i kierując się do środka. Zalej je z kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Gotowe!

Smak ciasta naleśnikowego doskonale komponuje się z cynamonem : posyp szczyptą tej przyprawy gotowe danie dla uzyskania bogatszego smaku. I nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi w mediach społecznościowych tym ciekawym przepisem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!