Idealne ciasto na pierogi, które otrzymasz tylko dzięki jednemu składnikowi.

Bez względu na to, ile nowych i oryginalnych przepisów zostało wynalezionych, i tak nie ma nic lepszego niż pierogi.

Są tak wszechstronne i łatwe do przygotowania, że ​​nawet początkująca kucharka nie ma z nimi trudności. Najważniejsze – wybrać odpowiednie składniki do przygotowania dania .

Dzisiaj mamy dla Was specjalny przepis na pierogi z wodą mineralną. Są bardzo miękkie i delikatne. Spróbuj je ugotować i podzielić się z nami wynikiem!

Składniki

  • Maka pszenna 450 g
  • Ziemniaki 400 g
  • Woda gazowana 200 ml
  • Jajko 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Cebula 1 sztuka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Przygotowanie

Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie wylej wodę i ugnieć na puree.

tłuczone ziemniaki na pierogi krok po kroku

Cebulę pokój w drobną kostkę i usmaż na patelni na oleju słonecznikowym, na złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszaj.

Dodaj tłuczoną cebulę

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z jajkiem, solą i dwiema łyżkami masła w głębokiej misce. Następnie stopniowo dodawaj wodę mineralną. Ugnieć elastyczne ciasto, przykryj je ręcznikiem i pozostaw na 15–20 minut w temperaturze pokojowej.

ciasto na pierogi

Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj poklei każdą na okręgi, o grubości nie większej niż 2-3 mm. Używając szklanki lub kubka „wytnij” krążki ciasta. Umieść na każdym kółku nadzienie ziemniaczane i ostrożnie złóż na pół i zlep krawędzie. Układaj pierogi na talerzu posypanym mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

Możesz natychmiast ugotować je w lekko osolonej wodzie ale możesz je również zamrozić. Nie bój się również zmienić nadzienie na inne swoje ulubione, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!