Przyjemnie jest tą zapiekankę piec, przyjemnie jest ją jeść. Fantastycznie smaczne połączenie!

Każda zapracowana gospodyni ma swoje specjalne dania, które można przygotować na wypadek katastrofalnego braku czasu. Bardzo często są to różnorodne zapiekanki.

Dziś w Twojej kolekcji tych zbawiennych przepisów pojawi się kolejny na pyszną zapiekankę z mielonego mięsa, ziemniaków i cukinii. Danie jest sycące, aromatyczne a co najważniejsze bardzo smaczne!

Składniki:

  • Cukinia 700-800 g
  • Wieprzowina mielona 700-800 g
  • Ziemniaki 1 kg
  • Pomidor 500 g
  • Twardy ser 200-250 g
  • Śmietana 2 łyżki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny do smaku
  • Zioła do smaku

zapiekanka mięsna z mięsem

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cebulę usmaż na patelni na oleju słonecznikowym, dodaj czosnek na patelnię na minutę przed końcem smażenia. Wymieszaj składniki i usuń patelnię z ognia.

Umyj cukinię. Pokrój warzywa w plastry (o grubości około 3 mm) i posól. Umyj pomidory i również pokrój w cienkie plasterki.

Wymieszaj mięso mielone z usmażoną cebulą. Obierz ziemniaki i pokrój cienkie kółka (najlepiej użyć specjalnej tarki, aby plasterki były jak najcieńsze). Aby warzywa były dokładnie upieczone, możesz najpierw ugotować je na półtwardo.

Rozłóż równomiernie plastry ziemniaków na blasze do pieczenia posmarowanej olejem słonecznikowym. Posyp je solą, czarnym pieprzem i wymieszaj.

zapiekanka mięsna

Następną warstwą jest mięso z cebulą. Potem naprzemiennie, ładnie ułóż cukinię z pomidorami. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 30–40 minut.

zapiekanka warzywna z mięsem mielonym

Podczas pieczenia zetrzyj ser na tarce. Po upieczeniu cukinii i ziemniaków wyjmij blachę z piekarnika, posmaruj zapiekankę kwaśną śmietaną i posyp serem. Ponownie włóż danie do piekarnika na 15–20 minut.

Przed podaniem posyp zapiekankę posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!