Ciasto z twarogiem – każdy kawałek rozpływa się w ustach. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Korzystanie z błyskawicznych przepisów nie jest jedynie dla osób leniwych. W końcu każdemu może się przytrafić niezapowiedziana wizyta gości w chwili, gdy akurat nie mamy im co podać. Zrobieni dla nich kawy czy herbaty nie jest problemem, lecz wypadałoby dodatkowo coś do niej podać.

W tym przypadku pojawia się idealne rozwiązanie problemu, którym jest przygotowanie błyskawicznego sernika. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 40g zmielonego twarogu
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,25 łyżeczki soli
  • orzechy włoskie lub inne (opcjonalnie)
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • owoce kandyzowane (opcjonalnie)
Jak je zrobić krok po kroku:

1. W pierwszej kolejności ucieramy jajka z cukrem. Ważne jest, by w całości się on rozpuścił.

2. Do powstałej mieszanki dodajemy w odpowiedniej kolejności śmietanę, twarożek oraz roztopione masło wraz z sodą i solą.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodatkowo używając później miksera, by mieć pewność, że masa będzie miała idealną, gładką konsystencję.

4. W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę i ponownie przechodzimy do mieszania. To jest także odpowiedni moment do dodania owoców, rodzynek lub orzechów włoskich, jeśli lubisz.

5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

6. Po wyciągnięciu z pieca należy zostawić ciasto do ostudzenia. Nie wyciągać z formy.

7. Po ostudzeniu nie zostaje nic innego jak przełożenie go na talerz i posypanie cukrem pudrem bądź innymi dodatkami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!