Te roladki z kapusty pekińskiej to mistrzostwo smaku. Tak przygotowane każdy musi spróbować

Jeśli szukasz idealnego dania na obiad albo kolację polecamy smażone roladki z kapusty pekińskiej. Do ich przygotowania wybierz odpowiednie, mięsiste pomidory oraz dużą główkę kapusty pekińskiej, z której uzyskamy rozłożyste liście.

Pomidory do nadzienia należy pokroić w kostkę. Jeśli są zbyt soczyste można położyć na talerzu wyściełanym papierowym ręcznikiem.

Składniki:

  • pęczek ziół
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 200 g twardego sera
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pieprz czarny, mielony
  • sól

Przygotowanie

Jaja mieszamy z solą i pieprzem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odcinamy liście od łodygi i je rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane liście zanurzamy w masie i smażymy na oleju po obu stronach. Gotowe kładziemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Do przygotowania nadzienia wykorzystujemy pokrojone w kostkę pomidory. Musimy jeszcze zetrzeć ser na tarce. Ser należy wymieszać ze śmietaną i posiekanymi ziołami. W kolejnym kroku wszystko doprawiamy do smaku i mieszamy.

Tak przygotowane nadzienie kładziemy na krawędzi usmażonego liścia kapusty. Zwijamy go w rulon formując roladkę. Danie mamy gotowe. Możemy je podawać.

Uzyskaliśmy danie o wyjątkowo delikatnym nadzieniu dzięki zawartości sera. Dodatkowo zawartość pomidorów i ziół nadaje mu niesamowitą świeżość. Oczywiście można przygotować inne nadzienie do roladek według naszego gustu. Poczęstuj znajomych i pochwal się przed nimi swoim przysmakiem, a na pewno ich zaskoczysz.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!