Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Zemsta teściowej – Pyszne, chrupkie ciasto od teściowej. Niezwykle smaczne

Ciasto zemsta teściowej

Pomimo dość nietypowej nazwy, ciasto smakuje naprawdę wyśmienicie. Możesz je przygotować nawet jeśli nie jesteś teściową! Ciasto jest doskonałym połączeniem smaku słodkiego z kwaśnym.

Jest także bardzo orzeźwiające, dzięki pysznej warstwie z wiśniami. Dodatkowo ciasto wygląda przepięknie i cieszy nie tylko żołądek ale i także oczy.

Spróbuj przygotować je sama, a zobaczysz jakie jest doskonałe na każdą okazję. Jest proste do samodzielnego wykonania w domu.

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • margaryna – 200 g
  • cukier puder – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka – 5 sztuk

Składniki na ciasto z bezą migdałową:

  • druga część ciasta
  • białka – 5 sztuk
  • cukier puder – 1 szklanka
  • płatki migdałowe – 150 g

Składniki na warstwę wiśniową:

  • wiśniowa galaretka – 2 opakowania
  • gorąca woda – 2 szklanki
  • sok wiśniowy – 1 szklanka
  • żelatyna – 2 łyżki
  • mrożone wiśnie drylowane – 400 g

Składniki na warstwę śmietanową:

  • kremówka – 500 ml
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w 1/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta i ugnieć je. Podziel go na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.

Po schłodzeniu wyłóż do dwóch brytfanek. Jedno nakłuj widelcem i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.

Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wyłóż je do blaszki z kruchym ciastem i wyrównaj. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Piecz w 170 stopniach przez około 35-40 minut. Odstaw ponownie do wystudzenia.

Galaretki z żelatyną rozrób w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstaw do wystudzenia. Po płynnej konsystencji galaretki wsyp mrożone wiśnie i wymieszaj.

Wlej ją na ostudzone kruche ciasto jeszcze zanim stężeje, najlepiej jak zacznie się ścinać.

Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo zimną żelatynę i miksuj jeszcze do momentu usztywnienia śmietany.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!