Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto zemsta teściowej

Ciasto zemsta teściowej

Pomimo dość nietypowej nazwy, ciasto smakuje naprawdę wyśmienicie. Możesz je przygotować nawet jeśli nie jesteś teściową! Ciasto jest doskonałym połączeniem smaku słodkiego z kwaśnym.

Jest także bardzo orzeźwiające, dzięki pysznej warstwie z wiśniami. Dodatkowo ciasto wygląda przepięknie i cieszy nie tylko żołądek ale i także oczy.

Spróbuj przygotować je sama, a zobaczysz jakie jest doskonałe na każdą okazję. Jest proste do samodzielnego wykonania w domu.

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • margaryna – 200 g
  • cukier puder – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • żółtka – 5 sztuk

Składniki na ciasto z bezą migdałową:

  • druga część ciasta
  • białka – 5 sztuk
  • cukier puder – 1 szklanka
  • płatki migdałowe – 150 g

Składniki na warstwę wiśniową:

  • wiśniowa galaretka – 2 opakowania
  • gorąca woda – 2 szklanki
  • sok wiśniowy – 1 szklanka
  • żelatyna – 2 łyżki
  • mrożone wiśnie drylowane – 400 g

Składniki na warstwę śmietanową:

  • kremówka – 500 ml
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w 1/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta i ugnieć je. Podziel go na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.

Po schłodzeniu wyłóż do dwóch brytfanek. Jedno nakłuj widelcem i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.

Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wyłóż je do blaszki z kruchym ciastem i wyrównaj. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Piecz w 170 stopniach przez około 35-40 minut. Odstaw ponownie do wystudzenia.

Galaretki z żelatyną rozrób w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstaw do wystudzenia. Po płynnej konsystencji galaretki wsyp mrożone wiśnie i wymieszaj.

Wlej ją na ostudzone kruche ciasto jeszcze zanim stężeje, najlepiej jak zacznie się ścinać.

Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo zimną żelatynę i miksuj jeszcze do momentu usztywnienia śmietany.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

error: Zakaz kopiowania treści!