Cukinia jak grzyby – zrób tą cukiniową przekąskę, a zimą podziękujesz mi za ten przepis.
Nadszedł czas, aby przygotować przetwory z cukinii na zimę. Z tej okazji dzielimy się z Tobą bardzo dobrym przepisem, który nie wymaga dużego wysiłku, ale rezultat prac z pewnością Cię zadowoli.
Przekąska jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, słodkawa z pikantno-słoną nutą smaku. Potrawa smakuje trochę jak marynowane grzyby – stąd nazwa. Z tej ilości produktów otrzymuje się dwa słoiki o pojemności 1 litra.
Składniki
- Cukinia 1,5 kg
- Czosnek 4 ząbki
- Sól 1 łyżka
- Czarny pieprz 1 łyżeczka
- Cukier 3 łyżki
- Olej słonecznikowy 120 ml
- Ocet 120 ml
- Papryka chilli 1 sztuka
- Natka pietruszki 20 g
Przygotowanie
Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę, włóż do głębokiej miski, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu, 3 łyżki cukru i olej roślinny.
Pokrój ostrą paprykę w pierścienie, drobno posiekaj zioła, dodaj do cukinii i wlej 120 ml octu. Wymieszaj wszystko jeszcze raz i odstaw na 3 godziny.
Po 3 godzinach przenieś cukinię do wysterylizowanych słoików wraz z sokiem, który puściła. Przykryj pokrywkami i umieść w rondlu z ciepłą wodą, kładąc wcześniej ręcznik kuchenny na dnie garnka.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7–8 minut.