Szukasz inspiracji na szybką, lecz oryginalną i smaczną kolację na towarzyskie spotkanie? Odkryj domowej roboty bułeczki z czosnkiem i ziołami.
Apetycznie miękkie, rozpływające się w ustach bułeczki pachnące czosnkiem i ziołami zachwycą każdego. Bułeczki z czosnkiem i ziołami zaskakują nie tylko oryginalnym smakiem, ale też niezwykłym kształtem muffinek.
Składniki:
- mąka – 400 g.
- suche drożdże – 1 łyżeczka
- cukier – jedna łyżeczka
- czosnek – 2 lub trzy ząbki
- mleko – 250 ml
- sól – 0.5 łyżeczki
- masło – 50 g
- olej roślinny – 2 łyżeczki
- zioła według uznania
- żółtko
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże, cukier, olej oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Miskę owinąć folią i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ciasta. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia do bułeczek, miękkie masło należy połączyć z czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Ciasto zwinąć na kształt węża, którego kroimy na plasterki.
Każdy z plasterków rozwałkować, na okręgu z ciasta umieścić łyżkę nadzienia, plaster ciasta wraz z nadzieniem złożyć czterokrotnie. Zwinięte czterokrotnie plastry ciasta umieszczać w foremkach na muffinki, po 2 lub 3 sztuki do jednej formy, smarować wierzch żółtkiem.
Comments are closed.