Co przygotować z młodych ziemniaków: 5 wspaniałych potraw dla prawdziwych koneserów

Sezon młode ziemniaczki w pełni! Teraz możesz cieszyć się tym pysznym i uniwersalnym warzywem do woli. Czy wiesz, że jeśli włożysz ziemniaki już do wrzącej wody to zachowają swoje słodkawe nuty smaku.

Chcemy pokazać Wam różne przepisy na wykorzystanie tego najpopularniejszego warzywa!

Gotowane ziemniaki z koperkiem

Będziesz potrzebować

  • 1–1,5 kg młodych ziemniaków
  • 100–150 g masła
  • sól do smaku
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Umyj dokładnie i obierz ziemniaczki. Ugotuj je w osolonej wodzie.

Podczas gdy ziemniaki gotują się, umyj i posiekaj koperek, obierz ząbki czosnku i również drobno posiekaj.

Gdy ziemniaki są gotowe, odcedź wodę, dodaj masło do ziemniaków, czosnek i koperek. Przykryj garnek pokrywką i dokładnie potrząśnij jego zawartością.

Zostaw ziemniaki pod przykrywką na 5 minut.

Pieczone młode ziemniaki

Będziesz potrzebować

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Obierz ziemniaki. Przetnij je na pół i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie na pół twardo (około 10 minut).

Następnie wylej wodę z garnka i osusz ziemniaki. Umieść je w naczyniu do pieczenia, dodaj obrany czosnek zgnieciony nożem, dodaj sól i pieprz. Pokrój masło na małe kostki i ułóż na ziemniakach, dodaj posiekany rozmaryn.

Włóż formę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 40 minut. Podczas pieczenia zaleca się okresowo przemieszać ziemniaki. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Sałatka ziemniaczana

Będziesz potrzebować

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki
  • 120 g sardynek w oleju
  • garść oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Umyj, pokrój  na 3 kawałki ziemniaki i ugotuj. Pod koniec gotowania ziemniaków pokrój fasolę na małe kawałki i podsmaż ją na patelni. Odcedź i schłodź warzywa.

Włóż rozdrobnione widelcem sardynki do salaterki, dodaj sól, pieprz, sok z połowy cytryny. Dodaj do miski drobno posiekane oliwki, ugotowane ziemniaki i fasolę. Dodaj oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj, odstaw na 15 minut i podawaj do stołu.

A Ty jak zwykle przygotowujesz młode ziemniaki? Podziel się swoimi sposobami w komentarzach. Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!