Delikatna szarlotka w 20 minut. Mój przepis na wszystkie okazje!

Każda gospodyni ma w swoim arsenale przepis na ciasto , które można przygotować, gdy goście znajdują się już na progu, a czas goni. Dla niektórych jest to szarlotka, dla innych to ciasto z dżemem.

Mam dziś dla Was kolejny przepis na szybkie kruche ciasto z jabłkami. Deser jest nie tylko prosty, ale także wygląda imponująco. Koniecznie spróbuj!

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kefiru
  • 150 g masła
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki octu

Przygotowanie

1. W dużej misce połącz cukier, masło, jajko, kefir i sól. Dodaj sodę, ocet,  dodaj mąkę,  wymieszaj składniki i zagnieć ciasto.

2. Połóż je na blasze do pieczenia i równomiernie rozprowadź aby powierzchnia była równa i w miarę gładka.

3. Umyj jabłka i bez skóry pokrój na małe kawałki, połóż je na cieście.

4. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Szybko, prawda? 🙂 Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!