Chociaż to danie nazywa się zapiekanka, smakuje bardziej jak delikatny, przypominający chmurę suflet. Posiada kremową konsystencje i lekki smak białej czekolady. Nawet jeśli nie lubisz sera w jakiejkolwiek formie, ten przysmak będzie dla Ciebie smacznym wyjątkiem!
Do tego dania najlepiej używać chudego twarogu i kwaśniej śmietany. Ziarnisty twaróg należy zmielić przez sito. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, puszysta zapiekanka na pewno zachwyci Cię smakiem.
![]()
1. Wymieszaj twarożek, pełnotłuste mleko lub kwaśną śmietanę, kasze mannę i cukier do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczką.
2. Podziel czekoladę na małe kawałki. Wymieszaj je z masą twarogową.
3. Umieść masę w naczyniu do pieczenia, po uprzednim nasmarowaniu jej masłem.
4. Gotuj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez pół godziny.
Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem słodyczy, możesz posmarować zapiekankę, np. skondensowanym mlekiem przed podaniem.
Comments are closed.