Zapiekanka twarogowa o smaku białej czekolady. Obłędny smak!

Chociaż to danie nazywa się zapiekanka, smakuje bardziej jak delikatny, przypominający chmurę suflet. Posiada kremową konsystencje i lekki smak białej czekolady. Nawet jeśli nie lubisz sera w jakiejkolwiek formie, ten przysmak będzie dla Ciebie smacznym wyjątkiem!

Do tego dania najlepiej używać chudego twarogu i kwaśniej śmietany. Ziarnisty twaróg należy zmielić przez sito. Jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, puszysta zapiekanka na pewno zachwyci Cię smakiem.

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 100 ml mleka bądź kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie

1. Wymieszaj twarożek, pełnotłuste mleko lub kwaśną śmietanę, kasze mannę i cukier do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczką.

2. Podziel czekoladę na małe  kawałki. Wymieszaj je z masą twarogową.

3. Umieść masę w naczyniu do pieczenia, po uprzednim nasmarowaniu jej masłem.

4. Gotuj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez pół godziny.

Jeśli jesteś prawdziwym smakoszem słodyczy, możesz posmarować zapiekankę, np. skondensowanym mlekiem przed podaniem.

Smakuje obłędnie na ciepło jak i na zimno! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!