Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Te chrupiące ciasteczka robi się błyskawicznie – Zaskocz gości przysmakiem.

Wielkimi krokami zbliżają się święta a tym samym wypieki, które będziemy przygotowywać dla naszych gości.

Przestawiamy Państwu przepis na chrupiące i pyszne ciasteczka, które zachwycą każdego smakosza słodkości jak i gościa odwiedzającego Wasz dom. Ciasteczka w godzinkę? Nic trudnego! Piecz według podanego przepisu i ciesz się chrupiącymi w ustach wypiekami!

Składniki:

  • mąka – 800 g
  • jajko – 1 sztuka
  • sól –  0,5 łyżeczki
  • 5-7 łyżek cukru (do posypania)
  • ocet 9% – 1 łyżka
  • margaryna w temp. pokojowej – 450 g
  • zimna woda – 200 ml

Przygotowanie krok po kroku:

Do rozbitego jajka dosyp sól,

Dodaj następnie ocet i wodę, dokładnie wymieszaj całość i odstaw,

Na desce przygotuj mąkę i dodaj do niej zmiękczone masło (by miało odpowiednią konsystencję wyjmij go z lodówki 20 minut przed przygotowaniem ciasta), ugniataj.

W wyrobionym cieście zrób dziurę i wlej do niej mieszankę jajka, soli, octu i wody,

Zgniatamy ponownie, by całość stanowiła jednolitą zawartość,

Ciasto wałkujemy a następnie zawijamy w przeźroczystą folię, odstawiamy do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy blat posypany mąką, Po upływie 30 minut ciasto wyciągamy z folii i kładziemy na deskę,

Posypujemy ciasto przygotowanym przez nas cukrem i wałkujemy,  Dzielimy ciasto na pół i składamy, by znów rozwałkować,

Smarujemy wierzch ciasta wodą,

Sypiemy raz jeszcze cukrem i kroimy w paski, by finalnie przygotować je do pieczenia na blaszce,  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku i w 200 stopniach, przez 20 minut.

Pyszne ciasteczka niedługo będą gotowe! Smacznego 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!