Deser „Czarna babcia” – tylko degustując, można poznać prawdziwy smak tego pysznego deserku

„Czarna babcia” – perła kuchni mołdawskiej. To danie nie jest ani ciasteczkiem, ani ciastem, ani piernikiem … Tylko degustując je, można poznać prawdziwy smak tego mołdawskiego deseru!

babcia nyagre przepis

SKŁADNIKI

  • 10 jaj
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 400 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 300 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • 25 ml wódki

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj duży pojemnik. Przesiej do niego mąkę z sodą, dodaj cukier i olej słonecznikowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

babcia nyagre przepis

W małych porcjach dodaj kefir do ciasta, a następnie mleko. Używając miksera, wymieszaj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy.

babcia nyagre przepis

W osobnym pojemniku ubij jajka. Mieszając gęstą masę, wlej jajka do ciasta, a następnie wlej wódkę.

babcia nyagre przepis

Przygotuj naczynie do pieczenia. Idealna będzie forma z grubym dnem i bokami. Posmaruj naczynie masłem, posyp bułką tartą, a następnie wlej ciasto.

babcia nyagre przepis

Piecz je w temperaturze 200 stopni przez półtorej godziny, a następnie obniż temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze półtorej godziny. Gotowe!

Słodki deser o smaku toffi , zachwyci cię już po spróbowaniu pierwszego kawałka! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!