Tak smacznych jeszcze nie jadłaś. Każdego lata marynuj dużą porcję ogórków z musztardą

Dzisiaj podzielimy się z Wami genialnym przepisem na ogórki kiszone z musztardą. Będą one idealnym dodatkiem do rodzinnego obiadu bądź przekąską na kolację z przyjaciółmi.

Przepis na ogórki z musztardą jest dość prosty, ale ogórki są bardzo smaczne i chrupiące. Przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek kopru

PRZYGOTOWANIE:

Dobrze umyj ogórki i pozostaw w zimnej wodzie na 2 godziny.

Pokrój duże ogórki na 8, a małe na 4 części.

ogórki z musztardą bez wody

Wymieszaj cukier, olej roślinny, ocet, sól, musztardę i pieprz.

Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj do mieszanki.

ogórki z musztardą we własnym soku

Drobno posiekaj koperek i wymieszaj z innymi składnikami.

Dodaj ogórki do mieszanki i wymieszaj, odstaw na 3 godziny. Mieszaj ogórki co pół godziny.

ogórki zimą z musztardą

Wypełnij półlitrowe lub litrowe sterylne słoiki ogórkami i  zalej marynatą aż do samej góry.

Zakręć słoiki i gotuj w wodzie około 15 min.

Owiń słoiki ręcznikiem i poczekaj aż ostygną. Trzymaj je w ciemnym chłodnym miejscu.

Ekspresowy przepis na te pyszne ogórki będzie prawdziwym wybawieniem dla każdej gospodyni, przekąska będzie gotowa w 2 godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!