Szybko przygotowane i smaczne ciasteczka goszczą na moim stole już od bardzo dawna. Przepyszne

„Ziemniak” – deser z dość ciekawą historią. Kiedyś, w czasach sowieckich, było to jedno z kultowych dań kuchni radzieckiej.

Szybko przygotowane i smaczne ciasteczka o intrygującej nazwie „ziemniaki” goszczą na moim stole już od bardzo dawna. Zachwyciły mnie nie tylko swoja nazwą, wyglądem ale przede wszystkim przepysznym smakiem!

SKŁADNIKI

  • 500 g herbatników
  • 400 ml skondensowanego mleka
  • 50 g kakao
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao, a najlepiej więcej)
  • 30 ml koniaku (opcjonalnie)
  • 20 g kandyzowanych owoców cytrusowych

Z tego przepisu wyjdzie około 20 „ziemniaków”.

PRZYGOTOWANIE

1. Ostrożnie zmiel herbatniki na małe okruchy. Możesz użyć np. blendera. 

2. W innej misce wymieszaj kakao i mleko skondensowane. Dodaj roztopione masło.

3. Połowę czekolady roztop w kąpieli wodnej i dodaj do masy, możesz dodać też koniak. Drugą połową czekolady odłóż na później.

4. Wymieszaj powstałą masę czekoladową i pokruszone ciasteczka. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę mleka.

5. Teraz z powstałej masy uformuj ciasteczka w formie małych kulek.

6. Wewnątrz nich możesz umieścić kandyzowane owoce.

7. Roztop pozostałą czekoladę i obtocz w niej „ziemniaka”.

Poczekaj, aż czekolada zastygnie i delektuj się smakiem tego oryginalnego deseru!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!