Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Przepyszne ciasto, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie: smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki!

Przepyszne ciasto, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Jest połączeniem smaku dzieciństwa i drogiej cukierni. Szybkie przygotowanie oraz tanie produkty, to jego główna zaleta.

Wyjątkowy smak i aromat ciasta idealnie sprawdzi się podczas wizyty gości, czy przy wieczornej herbacie z domownikami.

Jego istotą jest aksamitny budyń i kruche ciasto, tworzące doskonałe połączenie. Przepis musi znaleźć się w każdej domowej książce kulinarnej.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 80g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 180g masła

Przygotowanie:

Należy wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuścić masło w małym garnku, dodać wodę oraz mleko. Po zagotowaniu dodajemy mąkę, nie zapominać o nieustannym mieszaniu.

Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od ścian rondelka. Należy wówczas zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajka.

Delikatnie mieszamy masę do uzyskania jednolitej gładkości. Przygotuj okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i przełóż na nią połowę przygotowanego wcześniej ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz ciasto przez 20 minut.

Przygotowane ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, po czym należy upiec drugą połowę w taki sam sposób. Następnie, przygotuj krem. Do garnka wsyp mąkę, cukier, dodaj mleko i jajka, gotuj na wolnym ogniu. Mikserem ubij masło, po czym łyżeczkami powoli dodawaj do niego schłodzony budyń.

Do foremki włóż pierwsze ciasto, na nie nałóż delikatnie krem budyniowy. Drugie ciasto umieść na górze. Całość posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!