Przepis na bujne ciabaty. Uniwersalne ciasto – idealne do nadzienia słodkiego i słonego.

Dla wszystkich, którzy również uwielbiają pyszne domowe wypieki, przygotowaliśmy wyjątkowy przepis na puszyste bułeczki w kształcie ciabaty.

Chrupiąca skórka, miękki środek, niezwykły aromat, śrubuj i przekonaj się sama! Do nadzienia możesz użyć ulubionych dodatków, dzięki temu bułeczki będą zawsze smakować inaczej i nigdy się nie znudzą!

Puszyste bułeczki

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 3 g suchych drożdży
  • 35 g cukru
  • 1 g soli
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 200 g nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE

Dodaj drożdże do 15 ml mleka i odstaw na 15 minut.

Następnie przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami i mlekiem.

bujne bułeczki na mleku

Dodaj cukier, sól, jajko i ugnieć ciasto.

Następnie dodaj olej roślinny i znów dokładnie ugniataj ciasto.

Zawiń ciasto w folię lub plastikową torbę i włóż do lodówki na noc.bujne bułeczki w domu

Możesz podawać je z wszystkim co lubisz, dżem, czekolada, mięso, jajka z ziołami lub świeże owoce – absolutnie wszystko będzie dobrze smakować!

Następnie wyjmij ciasto i podziel je na równe części, zrób z nich małe kulki.

bujne bułeczki drożdżowe

Rozwałkuj każdą z kulek i włóż nadzienie na środek ciasta i zwiń brzegi ku górze i dłońmi uformuj bułeczki.

bujne bułeczki domowej roboty

Posyp bułeczki np. sezamem, połóż je wcześniej na przygotowanym blasze do pieczenia i przykrytej folią spożywczą. Pozostaw je tak przez 40 minut.

Następnie rozgrzej piekarnik i piecz bułki przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.

To bez wątpienia idealny wypiek na każdą okazję!

Z pewnością pokochasz ten przepis! Powiedz znajomym, jak upiec w domu niezwykle miękkie i pyszne bułeczki .

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!