Domowe ptasie mleczko to deser, którym musisz zaskoczyć swoich najbliższych.

Proste desery lubi każdy. Tym razem, pokażemy Wam jak przygotować w domu własne ptasie mleczko i podać je jako deser w kostkach lub jako ciasto.

W obu przypadkach będziecie mogli rozkoszować się delikatną pianką i polewą. Taki deser umili nie tylko poranną kawę, ale też spotkanie z najbliższymi.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 16 g żelatyny1 szklanka cukru
  • 450 g kwaśniej śmietany
  • 450 g bitej śmietany
  • tłuszcz do smarowania formy

Polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek kakao
  • 50 g cukru
  • 8 g żelatyny
  • 5 łyżek mleka
  • 1 szklanka zimnej wody
<b>Składniki:</b> <br>1 szklanka mleka <br>16 g żelatyny <br>1 szklanka cukru

Przygotowanie:

W małym rondelku połączyć szklankę mleka z żelatyną, trzymać na małym ogniu tak, aby się podgrzało, ale nie można doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, odłożyć, aby ostygło.

Szklane naczynie (20 x 30) wysmarować warstwą tłuszczu. Kwaśną śmietanę połączyć z cukrem, dodać bitą śmietanę. Dodawać po łyżce mieszanki mleka z żelatyną, cały czas mieszając na średnich obrotach.

<b>Przygotowanie:</b> <br>W małym rondelku połączyć szklankę mleka z żelatyną,


Przelać do naczynia, wyrównać powierzchnię szpatułką, odstawić. Przygotować polewę: wymieszać kakao, cukier i żelatynę.

Dodać mleko oraz wodę i gotować, stale mieszając, aby powstała gładka polewa, ale nie zagotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie, wlać polewę do masy w naczyniu i schłodzić przez noc w lodówce.

Podawać jako deser lub ciasto – wykładając dno naczynia herbatnikami lub biszkoptami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!