Pyszne domowe kandyzowane śliwki – Ten przepis to petarda. Lepiej zrób podwójną porcję

Śliwki są bardzo znane ze swoich właściwości, które są korzystne dla naszego układu pokarmowego.

Są też idealny dodatkiem do ciast, deserów. Czy można z nich zrobić coś jeszcze? Tak. Koniecznie przygotujcie pyszne domowe kandyzowane śliwki. Takiej przekąsce naprawdę ciężko się oprzeć.

Składniki:

  • 4 kg śliwek bez pestek
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Każdą śliwkę pozbawiamy pestki. Do rondla wsypujemy cały cukier, dolewamy szklankę wody i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika pod rondlem i wkładamy nasze śliwki do gotującego się słodkiego syropu. Wszystko gotujemy przez około 30 minut.

Wyjmujemy śliwki za pomocą łyżki cedzakowej. Pozostały w rondlu syrop gotujemy dalej do zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu. Syrop odstawiamy do przestudzenia.

Ponownie wkładamy do niego śliwki i i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. Znów wyciągamy śliwki, by po jakimś czasie znów je podgrzać w syropie. Ponawiamy ten proces tak długo aż śliwki będą miękkie i błyszczące. Przed ostatnim moczeniem śliwek do syropu należy dodać kwasek cytrynowy.

Tak przygotowanie kandyzowane śliwki dzięki nasączeniu cukrem i kwaskiem cytrynowym (naturalne konserwanty) będą nadawać się do spożycia znacznie dłużej niż świeże owoce.

Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!