Ten dżem jabłkowy jest u mnie w rodzinie od pokoleń. Od dziecka go uwielbiam. Dzielę się przepisem z Wami

Kiedy jest wiele jabłek i brak Ci już pomysłów, co z nimi zrobić, są oryginalne rozwiązania. Jednym  z nich chce się z Wami podzielić … Suchy dżem jabłkowy z piekarnika nie wymaga długiego przygotowania i pachnie po prostu obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

1. Do tego wyśmienitego deseru lepiej jest wziąć słodko-kwaśne jabłka lub jabłka słodkich odmian. Pokrój każde jabłko na cienkie plasterki i ułóż je na blasze do pieczenia, posyp cukrem, cynamonem i kwaskiem cytrynowym.

2. Umieść jabłka w piekarniku nagrzanym na 200 stopni i piecz przez 25 minut. Następnie porozkładaj jabłka na pergaminie, lekko posyp cukrem, pozostaw do wyschnięcia na 2-3 dni. W tym celu można również użyć suszarki elektrycznej lub piekarnika z wentylatorem – takie suszenie przez kilka godzin będzie już wystarczające.

Gotowe pachnące plastry można przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w plastikowych pojemnikach lub szklanych słoikach. Zapewniam cię, że znikną bardzo szybko dzięki ich aromatowi i pysznemu smakowi!

Możesz w ten sposób eksperymentować i zrobić deser również z innych owoców: np. śliwek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!