Jak ugotować idealny ryż. Zdradzam Wam pewien sekret, o którym każdy powinien wiedzieć

Ryż jest doskonałym dodatkiem do prawie wszystkich potraw warzywnych. 80% węglowodanów złożonych, minimalna ilość soli  i całkowity brak glutenu czynią go popularnym produktem w menu np. dzieci oraz tych, którzy muszą stosować specjalną dietę terapeutyczną.

Istnieje wiele odmian ryżu. Ale każda jest równie pyszna dlatego chętnie po niego sięgamy wykorzystując go jako dodatek do mięsa, warzyw ale też deserów.

stosowanie awokado

Jeśli chcesz nauczyć się gotować idealnie pyszny ryż, zastosuj tę metodę!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 400 ml wody (do gotowania)
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka sól

Przygotowanie:

Po pierwsze umyj ryż. W głębokiej misce zalej ziarna wodą, dokładnie wymieszaj je rękami i wylej wodę. Powtarzaj procedurę, aż woda będzie czysta.

jak gotować ryż

Zalej umyty ryż zimną wodą, przykryj miskę papierowym ręcznikiem i odstaw na co najmniej 2 godziny. Ryż można moczyć w nocy lub rano, aby wieczorem można było go ugotować.

Wodę, w której ryż był moczony, wylej i ponownie dokładnie umyje ziarno. Umieść ryż na patelni (a najlepiej w garnku o grubym dnie). Zalej wodą.

Gotuj go przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na tym etapie dodaj sól i masło. Przykryj pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw garnek do osiągnięcia 30 minut.

jak gotować ryż

W rezultacie otrzymujesz naprawdę smaczne i zdrowe danie, podstawę do zupy mlecznej, a także farsz do ciast czy zapiekanek!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!