Imprezowe ślimaczki – zaskocz gości tą smaczną przekąską :)

Dzisiaj w zasadzie miało mnie nie być. Ale może ktoś będzie chciał zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym. Coś innego, coś co może być na Święta, ale i na karnawał jak najbardziej. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatkowo jeszcze robią się szybko i prawie same 😉

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki (15 dag)
  • 1 cebula
  • nieduża papryka
  • szczypiorek
  • ser żółty (15 dag)
  • jajko – białko i żółtko osobno
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

  • szynkę cebulę i ser pokroić w kostkę
  • szczypiorek poszatkować
  • wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami
  • ciasto francuskie rozłożyć, posmarować nadzieniem – pozostawić brzegi do sklejenia
  • zawinąć jak strudel – dokładnie skleić
  • kroić ostrym nożem w plastry o grubości ok 2-3 sm i układać na blaszce
  • posmarować żółtkiem
  • piec 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 st

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!