Krokiety z mięsem

Tak jak obiecałam, dzisiaj krokiety z mięsem. Można je podać nie tylko w Święta. Krokiety zawsze kojarzą mi się z karnawałem lub imprezami. Wiecie tak koło północy coś na ciepło 😉
Idealne zestawienie to krokiet i barszcz czerwony. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj.

Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z książki „Boże Narodzenie z Thermomixem” 🙂

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • mięso ugotowane z zupy – ok 300 g
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku

ciasto

  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 2,5 MT mleka
  • 2,5 MT wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej
  • bułka tarta
  • jajo

fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

  • mięso mielimy w maszynce do mielenia – doprawiamy do smaku
  • dodajemy jajko i dokładnie mieszamy – jeśli mięso jest zbyt suche dodajemy wodę
  • wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego – mieszać czas 20 s/ obr 5
  • tradycyjnie wszystkie składniki mieszamy ręcznie 😉
  • na patelni smażymy naleśniki – z ciasta wychodzi ok 16-18 naleśników
  • na środek naleśnika układamy mięso
  • zwijamy krokiety – wg uznania 🙂
  • każdego krokieta maczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!