Zdziwisz się, co zrobi to dla Twojego ciała. Co stanie się, gdy będziesz zjadać jajka codziennie.

Żółtka są złe. Tak brzmi mit, powtarzany przez niektórych. Oskarżano je między innymi o to, że podnoszą poziom cholesterolu, co prowadzi do złego stanu organizmu. Tak dietetycy twierdzili kiedyś. Jak jest dziś?

Prawda jest taka, że jaja nie tylko są skarbnicą chudego białka, ale również ważnych dla serca kawasów omega-3. Zawierają też szereg innych, bardzo ważnych, substancji odżywczych.

Żółtko jednego dużego jaja ma około 186 miligramów cholesterolu. Z tego powodu stara szkoła mówiła, że należy ich unikać i ewentualnie zjadać same białka. Dziś ma to się inaczej i zachęca się do konsumpcji całych jaj (wyjątkiem są specjalne wskazania od lekarza).

Zacznijmy od wyjaśnienia, że prawdziwym zagrożeniem dla serca są tłuszcze nasycone i trans. To one negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.Cholesterol z jaj wykorzystywany jest przez organizm, do wytwarzania testosteronu, który sprawia, że mamy więcej energii, oraz buduje nam mięśnie.

Badanie przeprowadzone na University of Connecticut wykazało, że żółtko jaja zbija poziom złego cholesterolu (LDL). Według American Heart Association, dziennie powinniśmy spożywać 300 miligramów cholesterolu pokarmowego ( jedno jajo zawiera 185 miligramów).

Te wytyczne skierowane są do ludzi, którzy posiadają prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Pamiętajmy, że zawsze warto zapytać lekarza, czy prawidłowo się odżywiamy!

Istotne jest to w jakiej formie spożywamy jaja. Jeżeli smażycie je skąpane w tłuszczu i podajecie na przykład z boczkiem, to macie jak w banku, że robicie sobie krzywdę. Kiedy jednak przyrządzicie je w zdrowy sposób (ugotujecie na przykład na twardo, albo na miękko), wszystko powinno być dobrze. Jedząc jaja codziennie, możecie zaobserwować takie oto korzyści dla swojego zdrowia…

#1 Dłużej nie poczujecie głodu

Po zjedzeniu jajka, czujemy się nasyceni. Dzieję się tak, ponieważ zawiera dużo białka i substancji odżywczych. Dlatego dobrym pomysłem jest zajadanie jaj na śniadanie.

#2 Pomogą jeżeli masz problemy z żelazem

Bóle głowy i zmęczenie są objawami niedoboru żelaza. Żółtko jest bogate w żelazo hemowe, które bardzo korzystnie wpływa na układ immunologiczny i metabolizm. Ponadto jest nośnikiem tlenu we krwi.

#3 Poprawiają jakoś diety

Badania wykazały, że ludzie którzy nie jedzą jajek mogą mieć niedobory witamin A, E i B12. Ci którzy konsumują je regularnie dostarczają sobie 10-20% kwasu foliowego, 20-30% vitamin A, E o B12.

#4 Nie podniosą ciśnienia krwi 

Wiele badań udawania, że nie ma związku między konsumpcja jaja a chorobami serca. To tłuszcze nasycone i trans, które spotkamy na przykład w smażonych potrawach, są odpowiedzialne za problemy z krążeniem.

#5 Pomogą w utracie wagi

Dzięki dużej zawartości białka, jajka są sycące. Pomagają też w budowie mięśni – największym spalaczu kalorii.

#6 Zadbają o zdrowie mózgu

Cholina jest składnikiem odżywczym, który wpływa korzystnie na rozwój mózgu u płodu, noworodka, a nawet ludzi w podeszłym wieku! Jedzenie jajek dostarczy nam tego ważnego składnika. Dzięki niemu dłużej będziemy cieszyć się dobra pamięcią. Jedno jajo może dostarczyć nam 28% zapotrzebowania na cholinę.

#7 Ochronią oczy

Ryzyko wystąpienia katarakty i zaćmy można zmniejszyć, włączając do diety szpinak, jaja i brokuły. Dostarczanie luteiny i zeaksantyny są bardzo ważne dla naszego wzroku. Wpływają między innymi na to, jak widzimy nocą, chronią oczy przed szkodliwym działaniem słońca, oraz spowalniają rozwój katarakty nawet o 50%.

#8 Dostarczą białka najwyższej jakości 

Już w szkole uczyliśmy się, że białko to podstawowy budulec naszego ciała. To ono naprawianasze mięśnie i tworzy następne. 

Białko znajdziemy w nabiale, mięsie, roślinach strączkowych, ale to jajka uważane są za jego najlepsze źródło.

#9 Ochronią kości

Jaja są bogate w witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania kości w zdrowiu. Odpowiedzialna jest za absorpcję wapnia. Badania mówią, że jaja powinno się konsumować w ramach prewencji przed osteoporozą.

#10 Polepszą stan paznokci i włosów

Aminokwasy, siarka i wiele minerałów i witamin zawartych w jaju, pozytywnie wpłyną na wygląd włosów i paznokci. Podobno przyspieszają też ich wzrost!

Wniosek jest taki, że jaja są smaczne i zdrowie. Warto włączyć je do codziennego menu. Pamiętajcie jednak, że zawsze warto skonsultować to z lekarzem.

Udostępnij na Facebooku.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!