Lepsze niż pączki. Zaskocz gości tymi słodkimi tureckimi ciasteczkami.

Tak się złożyło, że nasza rodzina kocha słodycze. Nie ma opcji aby w naszym domu nie było kruchych ciasteczek, szarlotki lub przynajmniej kawałka czekolady. Dlatego zawsze starannie myślę o przygotowaniu deserów.

Podczas naszych ostatnich wakacji w Turcji próbowaliśmy tulambu w syropie cukrowym. Mąż i dzieci byli zachwyceni nowym odkryciem kulinarnym, dlatego po powrocie do domu pilnie szukali przepisu, aby przygotować ten pyszny deser samodzielnie. Dziś chętnie podzielimy się z Wami naszym wakacyjnym odkryciem.

Składniki:

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Jajko – 4 sztuki
  • Masło – 80 g
  • Woda – 450 ml
  • Cukier – 200 g
  • Sok z cytryny – 20 ml
  • Olej słonecznikowy – 300 ml

Przygotowanie:

Zagotuj 250 ml wody z masłem w małym rondlu na średnim ogniu. Następnie dodaj przesianą mąkę i stale mieszając drewnianą szpatułką przygotuj jednolite kremowe ciasto.

przepis na ciasto kremowe

Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej jajka, każde oddzielnie mieszając szpatułką, aż rozpuści się w cieście. Włóż miksturę do szprycy cukierniczej.

jak zrobić tulamba

Na głębokiej patelni lub w innym wygodnym pojemniku rozgrzej olej słonecznikowy i wyciśnij do niego krótkie „kiełbaski” z ciasta. Nie mogą się dotykać. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Połóż gotową tulumbę na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

syrop tulipanowy

Wymieszaj sok z cytryny i cukier z 200 ml wody i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez około 15 minut.

Włóż tulambu do syropu i pozostaw na 10 minut. Wyjmij i gotowe!

Podawaj deser do herbaty lub kawy. Tulumba można polać ciemną czekoladą lub posypać posiekanymi orzechami – dzięki czemu smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Gotuj z przyjemnością i nie bój się eksperymentować w kuchni!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!