Jak dusić kapustę, aby była bardzo przepyszna: kilka przydatnych wskazówek.

Kapusta duszona to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni środkowej i wschodniej Europy. Najczęściej do duszenia używa się kapusty białej i czerwonej.

Można ją spożywać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków. Znakomicie nadaje się jako warzywny dodatek do obiadu mięsnego. Świetnie smakuje w towarzystwie suszonych grzybów lub smażonej kiełbasy.

Kapusta duszona ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. stabilizuje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę układów nerwowego i immunologicznego, jest źródłem cennych mikroelementów. Poniżej dowiesz się, jaką kapustę wybrać i jak ją odpowiednio przygotować.

Jak dusić białą kapustę?

Podczas zakupów zwróć uwagę, by kapusta była twarda, a liście miały zdrowy, zielony kolor. Najpierw podsmaż drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem marchewki, najlepiej na oleju roślinnym. Gdy warzywa nabiorą złotego odcienia, dodaj pokrojoną wcześniej kapustę i podsmażaj przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory lub przecier pomidorowy i dolej trochę wody…

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!