Knoppersy bez pieczenia – smaczny i łatwy w przygotowaniu deser podbije serce każdego.

Wafle przekładańce są czymś co uwielbia każdy prawdziwy łasuch. Bez stresu i bez pieczenia przygotujemy pyszny deser. Będzie ona zarówno pasował jako przekąska po śniadaniu czy też do sobotniego podwieczorka.

Biała masa:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 175 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku

Ciemna masa: 

  • 160 gram nutelli,
  • 100 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 100 gram orzechów laskowych

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 50 gram czekolady,
  • 3 suche wafle,
  • 50 gram gorzkiej czekolady.

fot: pinerest

Biała masa: mleko należy podgrzać w garnku. Dodajemy cukier. Następnie mieszamy oraz odstawiamy do ostudzenia lekkiego. Masło należy zmiksować. Gdy będzie ono puszyste, to należy stopniowo dodać mleczną masę, oczywiście nadal mieszając. Na samym końcu dodajemy właśnie mleko w proszku.

Ciemna masa: orzechy należy prażyć na suchej patelni. Wysypujemy je na jakąś ściereczkę oraz pocieramy, aby się pozbyć skórki. Następnie siekamy je na małe cząsteczki. Masło należy zmiksować na masę gładką. Następnie należy dodać nutellę oraz kakao. Wsypujemy na końcu orzechy i całość delikatnie mieszamy.

Zaczynamy od rozsmarowania masy ciemnej. Następnie ją przykrywamy waflem, na którym rozprowadza się białą masę. Całość przykrywa się z kolei trzecim waflem i przygniatamy deską. Do lodówki całość należy wstawić na jakieś trzy godziny.

Po upływie tego czasu roztapiamy dwie tabliczki czekolady w wodnej kąpieli i je rozsmarowujemy na knoppersie. Następnie odstawiamy je do stężenia. Na końcu kroimy na kawałki mniejsze i już wszystko gotowe.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!