Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Domowe lody z czasów dzieciństwa – 2 składniki plus wafelki i gotowe!

W myśl powiedzenia czy to stary czy to młody, każdy człowiek lubi lody, nie ma chyba osób, które ich nie lubią, w sumie ja nie znam nikogo takiego osobiście, a jak poznam to na pewno nie uwierzę…

Lody są znane na całym świecie, a dodatkowo na plus dla nich można zaliczyć fakt, że nawet jeśli nie lubimy ich bardzo słodkich, możemy znaleźć coś dla siebie w postaci np. owocowych sorbetów. Dla łasuchów jednak i z pewnością dla dzieci ten mocno słodki smak lodów jest niczym niebo w buzi, a sorbety takie osoby traktują nieco po macoszemu.

Z pewnością nie każdy wie, albo nie każdy w to wierzy, że taką przyjemność możemy sobie zrobić sami w domowym zaciszu. Propozycja dla Was drodzy czytelnicy to banalne do wykonania, ale z pewnością niebanalne w smaku lody w wafelku.

Co potrzebujemy:

  • 500 ml dobrej jakościowo śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 200 g skondensowanego słodkiego mleka (takie mleko można zarówno kupić jak i wykonać samemu)
  • wafle jedno opakowanie
  • pojemnik plastikowy, najlepiej prostokątny, miska do przygotowywania

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania nie mógłby być łatwiejszy. Jednak przed przystąpieniem do dzieła, miskę w której będziesz łączyć składniki, oraz pojemnik plastikowy włóż, najlepiej na ok 2 godziny do zamrażalki.

Następie do zmrożonej miski (pojemnika nie wyjmuj jeszcze z zamrażalki) wlej zimną śmietankę i miksuj na najwyższych obrotach, aż do momentu ubicia się śmietany (pamiętaj żeby nie przesadzić, ponieważ ze śmietany łatwo zrobić masło, a wtedy z lodów nici).

Kiedy śmietana będzie już gotowa zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dolewaj powoli mleko skondensowane, cały czas ubijając, aż do połączenia się składników. Teraz wyciąg plastikowy pojemnik z zamrażalki, jego dno wyłóż waflem, odpowiednio go dopasowując, wyłóż przygotowaną masę, wyrównaj i przykryj kolejnym plastrem wafla, także odpowiednio przyciętym do kształtu pojemnika, lekko przygnieć.

Pojemnik przykryj folią aluminiową lub pokrywką od pojemnika i włóż do zamrażalki na minimum 6 godzin.

Wskazówki:

Lody można robić różnych smaków, łącząc je np. z owocami, pamiętaj jednak, żeby owoce, które chcemy dodać czy np. czekolada najpierw wylądowały w zamrażalce najlepiej na całą noc.

Za samodzielnym wykonaniem takich lodów na pewno przemawia fakt, że nie dodajemy tam żadnych chemicznych składników, co prawda takie samodzielnie przygotowanie nie sprawi, że przestaną być kaloryczne, ale będą z pewnością bardzo bardzo smaczne.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!