Moja rodzina zachwycona. Makowe ślimaczki – pokochałam je je od pierwszego spróbowania.
Wypieki z makiem należą do najpopularniejszych ciast, z jakimi spotykamy się na co dzień. A gdyby tak zrobić coś nowego, wyjątkowego, a przede wszystkim bardzo dobrego w smaku?
Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz makowe ślimaczki – fikuśne ciasteczka, których nie da się nie kochać. W moim domu wszyscy za nimi szaleją i zawsze pytają, kiedy znów je upiekę.
Do przygotowania ślimaczków będziesz potrzebować:
- 100 g margaryny
- 250 ml mleka
- 500 g mąki
- 200 g maku
- 260 g chałwy
- 50 ml ciepłej wody
- 4 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 100 g cukru pudru
- 3 jaja kurze
- 1 łyżkę stołową oleju roślinnego (polecam słonecznikowy)
- 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
Do miski wsyp drożdże, jedną łyżkę cukru i 50 ml ciepłej wody, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdy składniki się połączą, wlej także trochę mleka, resztę cukru, a także olej słonecznikowy.
Po wymieszaniu składników wrzuć także margarynę, cukier wanilinowy, mąkę oraz dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto.
Aby nadzienie do ślimaczków było idealne, zalej mak wrzącą wodą, a następnie gotuj go około 10 minut. Gdy ustalony czas minie, odcedź mak, wrzuć go do miski z chałwą, a następnie zmiksuj za pomocą blendera.
Ciasto rozwałkuj na dość cienką warstwę i podziel je na kilka części. Każdy kawałek posmaruj nadzieniem makowym, a następnie zwiń w rulon. Długie rulony pokrój na mniejsze kawałki, by stworzyć jak najwięcej ślimaczków.
Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem lub margaryną, a następnie ułóż na niej wszystkie przygotowane ślimaczki. Do małej miski wbij jedno jajko, rozbełtaj je i wymieszaj z cukrem pudrem. Powstałej mieszanki użyj do nasmarowania ślimaczków.
Comments are closed.