Przygotuj ją w 10 minut i do piekarnika. Super smak. Zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku.

Ziemniaki goszczą na naszych talerzach praktycznie każdego dnia. Podajemy je wraz z mięsem do obiadu, używamy ich w zupach, robimy z nich frytki lub pieczemy zapiekanki.

Dzisiaj pokażę wam przepis na zapiekankę po ukraińsku, która jest syta, smaczna i łatwa w wykonaniu. Potrzebujesz tylko 15 minut na jej przygotowanie, a potem będzie piec się w piekarniku. Koniecznie sprawdź tę propozycję na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.

Wymagane składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 2 średnie cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Cukinię dokładnie myjemy, a następnie kroimy ją na średniej grubości plastry, ok. 0,5 cm. Do głębokiej miski wsadzamy pokrojoną cukinię, posypujemy ją solą, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy cukinię na 20 minut, by ta puściła soki.

Młode ziemniaki dokładnie myjemy, ale ich nie obieramy. Kroimy je w cienkie plastry i przekładamy do osobnej miski. Bierzemy przygotowany wcześniej boczek i kroimy go w plastry.

Żaroodporne naczynie, którego będziemy używać do pieczenia, smarujemy cienką warstwą oleju. Gdy cukinia puści już wodę, to odlewamy ją i układamy na samym dnie naczynia żaroodpornego. Obieramy 4 ząbki czosnku i kroimy go w cienkie plastry.

Pokrojony czosnek układamy na warstwie cukinii. Trzecia warstwa zapiekanki składa się z boczku, dlatego też układamy go na czosnku.

Na końcu układamy przygotowane wcześniej ziemniaki. Całe danie solimy, dodajemy też pieprzu dla smaku. Jeżeli mamy inne lubiane przyprawy, to również możemy ich użyć. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 200 stopni.

Gotową zapiekankę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy ją do piekarnika. Danie pieczemy około 20 minut. Gdy czas minie, zdejmuj folię z zapiekanki i zostaw ją w piekarniku na kolejne 20 minut.

Po wyjęciu zapiekanki posyp ją posiekaną natką pietruszki. Pyszna zapiekanka jest już gotowa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!