Manna z miodem z patelni. Prosty i szybki przepis. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Manna z miodem, to pyszny pomysł na szybkie, sycące śniadanie lub deser.

Kilka prostych i tanich składników, chwila na przygotowanie i gotowe. Tak przygotowaną mannę z patelni możecie podać z dowolnymi dodatkami, np. miodem lub świeżymi owocami.

Składniki:

  • 6 łyżek kaszy manny
  • 7 jajek
  • 5 łyżek płynnego miodu np. lipowego lub wielokwiatowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 mała szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i dokładnie je ubijamy za pomocą ręcznej trzepaczki. Następnie do jajek dodajemy kaszą manną, mieszamy składniki i odstawiamy całość na około 5 minut.

Po tym czasie do składników dodajemy olej roślinny i małą szczyptę soli, znów mieszamy. Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju, rozgrzewamy ją.

Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i wlewamy ciasto na patelnię.

Całość smażymy na średnim ogniu pod przykryciem około 5 minut na złoty kolor. Następnie odwracamy nasz placek i smażymy jeszcze z 3 minuty.

Nasz placek przekładamy na talerz, smarujemy miodem i podajemy. Możemy dodać inne ulubione dodatki, jak maliny, borówki czy listki świeżej mięty. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!