Dziewczyny, ta przekąska z cukinii powala na kolana. Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata. Mój mąż uwielbia.

Wiele gospodyń domowych ma zawsze w swoim arsenale przepisów sprawdzoną recepturę na przekąski z cukinii. Mam coś nowego dla tych, którzy wciąż poszukują doskonale zbalansowanego smaku dań z cukinii.

Idealnie dobrane proporcje pozwalają uzyskać doskonały bukiet aromatu i smaku. Cukinia doprawiona zielem angielskim i soczyste, letnie pomidory są świetne! Słodko-kwaśna, umiarkowanie ostra i pachnąca przekąska będzie numerem 1 na Twoim stole w zimowe dni, gwarantuje!

Składniki

  • Cukinia 3 kg
  • Papryka 2 kg
  • Cukier 1 szklanka
  • Sól 4 łyżki
  • Pomidory 2 kg
  • Ocet 100 ml
  • Olej słonecznikowy 1 szklanka
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Cebula 0,5 kg
  • Czosnek 5 ząbków

cukinia z papryką

Przygotowanie:

Obierz paprykę, pokrój w plasterki. Pokrój pomidory w kostkę. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Pokrojone warzywa, czosnek i natkę pietruszki zmiel przez maszynkę do mięsa. Włóż masę na patelnię.

Umyj paprykę i pokrój w drobną kostkę, dodaj do puree z warzyw. Dodaj sól, cukier i olej roślinny. Postaw garnek na ogniu i gotuj przez 30 minut.

Pod koniec gotowania wlej ocet, wymieszaj i rozłóż przekąskę do wysterylizowanych słoików. Zamknij pokrywkami, obróć do góry dnem, zawiń w koc, pozostaw do ostygnięcia.

Pikantna przekąska warzywna idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą. Ma tak pyszny smak, że możesz zapomnieć o mięsie! Będziesz zadowolony! Zapisz przepis i podziel się nim z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!