Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Marynowana cukinia z przepisu mojej mamy. Lepiej zrób więcej słoików, bo smakuje obłędnie

W lecie, czyli w okresie, kiedy pojawia się dużo świeżych i pysznych warzyw i owoców wiele osób postanawia zrobić swoje ulubione przetwory, które będą idealnie nadawać się do zjedzenia w okresie jesienno-zimowym.

Czy wiedziałeś, że zamarynować można również cukinie? Przepis, który zaraz poznasz, to świetny pomysł na cukinię, która będzie jednocześnie nieco pikantna, a także chrupiąca. Jej smak na pewno Cię zachwyci.

Marynowana cukinia

Podany przepis przewidywany jest dla około 4 słoików. Czego potrzeba do zrobienia cukinii w takiej formie?

Przygotuj:

  • 800 ml wody,
  • 1.2 kg świeżej,
  • niezbyt dużej cukinii,
  • 4 duże łyżki octu,
  • 30 g soli,
  • 125 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczkę musztardy w proszku,
  • 75 g cukru białego,
  • 4 liście porzeczki i tyle samo liści wiśni oraz 4 ząbki czosnku,
  • 12 sztuk ziela angielskiego, koperek i papryczkę chili.

Wcześniej przygotuj sobie odpowiednią ilość słoików i pamiętaj, żeby dokładnie je wyczyścić. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie cukinii, osuszenie jej i pokrojenie w ćwiartki a następnie w podłużne paski, mające około 8 cm.

Następnie zajmij się wyposażeniem słoików. Wsadź do nich po jednej gałązce koperku, po jednym liściu wiśni i porzeczki,  ząbek czosnku, a także trochę papryczki chili oraz trzy ziarna zioła angielskiego.

Do tak przygotowanych słoików włóż jak najwięcej cukinii. Następnie gotową zawartość zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

Do garnka wlej wcześniej przygotowane 800 ml wody, dodaj do tego cukier i sól i następnie zagotuj. Dodaj do tego koncentrat pomidorowy i musztardę w proszku.

Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Ze słoików odlej wodę i dodaj do nich po łyżce octu. Zawartość słoika zalej zrobioną marynatą. Zakręć mocno słoiki i sprawdź, czy wieczka są szczelnie zamknięte.

Słoiki postaw do góry dnem. Można je owinąć ręcznikiem lub kocem.

Zawartość słoików będzie gotowa do zjedzenia już po 2 dniach. Możesz delektować się niesamowitym smakiem marynowanej cukinii, która świetnie nadaje się również jako przekąska podczas np. spotkań z przyjaciółmi.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!