Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Radzieckie ciastka to niezwykle smaczna i nietrudna do przygotowania przekąska. Każdy, kto ich spróbuje, chce natychmiast poznać przepis.

Bardzo smaczne radzieckie ciastka zwane drewnem opałowym – u mnie w domu zniknęły w jeden dzień. Nie znam smaczniejszego małego co nieco niż radzieckie ciastka.

Od kiedy posmakowałam tych ciastek u sąsiadki tak długo ją męczyłam aż dała mi przepis. Okazuje się, że można zrobić radzieckie smażone ciastka samodzielnie! Mam już ten przepis razem ze wszystkimi niezbędnymi wytycznymi i trikami. W końcu przyszedł czas zrobić je własnoręcznie!

Moją uwagę przykuło puchate ciasto. Wyrabiane z użyciem małej ilości mąki, o dość rzadkiej konsystencji. Sąsiadka dała wskazówkę: „jeżeli ciasto przestaje spływać po palcach to znak żeby nie dodawać więcej mąki”. Kolejną cenną radą jest wielokrotne wyrabianie ciasta. Dzięki temu Twoje ciastka będą rumiane, ale nadal mięciutkie i puszyste!

Przygotuj:

  • 800 g mąki pszennej
  • 340 ml oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody
  • 15 g soli
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 250 g cebuli
  • 500 g kurczaka
  • 40 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Świeże drożdże wymieszać z dodatkiem cukru, zalać ciepłą wodą, odstawić na 6-7 minut. Mąkę przesiej i dodaj do niej sól. Do mąki wlej małym strumieniem mieszankę drożdżową i 20 ml oleju słonecznikowego – zagnieć ciasto.

Gdyby w cieście pojawiły się grudki, dodaj jeszcze 20 ml oleju. Ciasto należy wyrabiać przez 10 minut. W rezultacie powinno być miękkie i mieć lekko lepką konsystencję. Odłóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut.

W tym czasie zrób farsz. Drobno posiekaną cebulę przesmaż na maśle do miękkości. Wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka rozdrobnij w blenderze.

Do kurczaka dodaj przesmażoną cebulę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Nadzienie musi ostygnąć. Po upływie 40 minut posmaruj ręce odrobiną oleju i wyrabiaj ciasto.

Następnie uformuj z niego kulkę, przełóż do miski i przechowuj pod przykryciem kolejne 40 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na kawałki o wadze 70-80 g i każdy z nich zwiń w kulkę, i odstaw pod przykryciem na 15 minut.

W szerokim rondlu podgrzej pozostałą ilość oleju. Kulki ciasta rozwałkuj w prostokątne placki. Na krawędzi prostokąta umieść 1 łyżkę nadzienia, przykryj ciastem zawijają brzegi. Postępuj identycznie z pozostały ciastem.

Przygotowane ciastka smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Usmażone ciastka radzieckie ułóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć olej. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!