Mięso pod pierzynka – chwilka roboty i cała rodzinka się zajada

Mięso po francusku to ostatnio mój ulubiony przepis na udany i pyszny obiad. Pyszne, soczyste mięso pod pierzynką z sera i z dodatkiem warzyw zachwyci Twoich domowników jak i gości! Koniecznie zapoznaj się z tym genialnym przepisem.

Składniki

  • Wieprzowina 1 kg
  • Cebula 3 sztuki
  • Pomidor 3 sztuki
  • Ziemniaki 4 sztuki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Twardy ser 250 g
  • Zioła do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Majonez według uznania

Przygotowanie

1. Pokrój mięso na duże plasterki, posól i popieprz. Ziemniaki i ser zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę na pierścienie i pomidory na półpierścienie.

2. Posmaruj blachę do pieczenia masłem, połóż na nią warstwę mięsa, następnie cebuli i startych ziemniaków. Teraz posmaruj pomidory majonezem i połóż je na ziemniakach. Wstaw do piekarnika na 40 minut i piecz w temperaturze 200 stopni.

3. Nie wyłączaj piekarnika. Wyjmij blachę do pieczenia, Pokrój drobno czosnek i posyp nim mięso. Następnie posyp górę dania tartym serem. Piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut.

Najpiękniejszą rzeczą w tym przepisie jest to, że możesz użyć innego rodzaju mięsa, jakie masz tylko w lodówce. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością wyjdzie każdemu. Podoba Ci się przepis? Podziel się z nim ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!