Emerytowana kucharka pewnej kawiarni zdradziła przepis na miodownik grysikowy. Od dziś króluje w moim domu.

Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu 🙂 Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku 🙂

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C


fot. www.roznesmakiwkuchni.blogspot.com

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych )

Krem:

  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie


fot. www.roznesmakiwkuchni.blogspot.com

Sposób przygotowania

  1. Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając.
  2. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki.
  3. Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części.
  4. Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
  5. Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
  6. Odstawić do wystygnięcia.

Krem:

  1. Zagotować mleko , wsypać kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 – 5 minut .
  2. Pozostawić krem do ostygnięcia.
  3. Utrzeć masło z miękkim cukrem .
  4. Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
  5. Placki ciasta przełożyć kremem.

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny

Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , która polewamy wierzch ciasta.

Dodatkowo:

  1. Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
  2. Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.

Smacznego! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!