Ten miodownik zrobiłam na ubiegłe święta Wielkanocne, dziś odkopałam przepis aby się z nim podzielić z wami

Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to, aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? 🙂

Najlepsze są na 2-3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją. Placki przełożone masami miękną. Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu 😉

Wymiary blaszki: 24×29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3 x 20 minut


fot. https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • orzechy włoskie ( do dekoracji)

Masa 1:

  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny

Masa 2:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy


fot. https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Przesiewamy mąkę z sodą.

W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.

Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.

Wkładamy na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.

Każda z części wałkujemy na placek 24×29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C

Masa z kaszy:

Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.

Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.

Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.

Masa budyniowa:

Z podanych składników gotujemy budyń.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Miodownik z dwiema masami:

Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.

Odstawiamy do zastygnięcia.

Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!