Ciasto Kora Drzewa – pyszny orzechowiec z brzoskwiniami

Ach, cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą „Kora Drzewa”

Efekt końcowy wszystkich zachwyca, koniecznie trzeba wypróbować ten przepis.

Przepis zaczerpnęliśmy bloga: roznesmakiwkuchni który bardzo polecamy 🙂

Foremka : 25 x 40

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g zmielonych dowolnych orzechów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 300 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru )
  • 2 łyżki cukru

Ponadto:

  • 2 małe paczki delicji pomarańczowych
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowe
  • spirytus do nasączenia ( dodałam rumu )
  • tłuszcz do blaszki
  • papier pergaminowy


fot. https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com/

Sposób przygotowania:

Ciasto :

  1. Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy.
  3. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie )
  4. Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut.

Krem:

  1. W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie.
  2. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.

Placek orzechowy z brzoskwiniami :

  1. Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu.
  2. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , następnie delicje nasączone w rumie , pozostałą masę i pokrojone brzoskwinie.
  3. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!