Ciocia poczęstowała mnie tym murzynkiem, od razu poprosiłam o przepis. Obłędny w smaku

Ciasto Murzynek bez miksera jest przepisem idealnym dla wszystkich początkujących oraz dla osób z małą ilością czasu.

Wymiary blaszki: 22×22 cm
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka


fot. roznesmakiwkuchni

Składniki:

Suche:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g cukru ( ja dałam 180 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Mokre:

  • 2 jajka roztrzepane
  • 1 szklanka mleka
  • 90 g oleju
  • 250 g dżemu truskawkowego


fot. roznesmakiwkuchni

Sposób przygotowania:

Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dosyp kakao.

Dodaj cukier i wymieszaj. Ja wymieszałam łopatką drewnianą 🙂

W drugiej misce roztrzep jajka, wlej do nich olej, mleko i dżem. Wszystko wymieszaj łyżką.

Następnie do miski z suchymi składnikami, wlej mokre składniki i ponownie wszystko dobrze wymieszaj łopatką drewnianą

Nastaw piekarnik na 180C , blaszkę o wymiarach 22x22cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz ok. 55 minut, aby się upewnić że ciasto się upiekło sprawdzaj patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy tzn. że ciasto się upiekło 🙂

Wyjmij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.

Polecam schować ciasto do torebki foliowej na noc bo inaczej ciasto zrobi się suche a szkoda by było 😉

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!