Jak ugotować prawidłową owsiankę z kaszy jaglanej. Po raz pierwszy okazała się tak krucha i pachnąca.

Płatki owsiane są rewelacyjną opcją na zdrowe i szybkie śniadanie.  Ale oprócz nich istnieje wiele innych zbóż, nie mniej użytecznych, na przykład kasza jaglana.

Kasza jaglana jest bogata w białko, żelazo i wapń. Pomaga też organizmowi oczyścić się z toksyn. Szczególnie dobry wpływa na organizm ma włączenia do diety owsianki z prosa po anybiotykoterapi.

Aby owsianka pięknie pachniała, zachwycała swoim kolorem i nie smakowała gorzko, trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych szczegółów.

Gotowanie kaszy jaglanej

Tajny trik numer 1

Przed gotowaniem musi być dokładnie oczyszczona z cząstek pyłu zbożowego. Normalne mycie pod bieżącą wodą nie da pożądanego efektu, należy opłukać je wrzącą wodą. Aby to zrobić, nalej szklankę płatków zbożowych przemytych w zwykły sposób wodą i zagotuj, a następnie odcedź i ponownie przepłucz bieżącą wodą.

Tajny trik numer 2

Wrzuć kaszę na patelnię, zalej wodą (stosunek wody i prosa 2: 1). Jeśli proporcja jest inna, uzyskasz albo zbyt lepką owsiankę, albo zbyt suchą. Dodaj sól, cukier do smaku. Umieść patelnię na średnim ogniu, nie przykrywaj pokrywką!

Tajny numer 3

10 minut po gotowaniu dodaj masło do owsianki.

Tajny trik numer 4

Po dodaniu na patelnię oleju przykryj ją szczelnie pokrywką i wyłącz ogień. Pozostaw owsiankę na 30 minut, aby płyn został całkowicie wchłonięty, a kasza napęczniała.

Jeśli gotujesz owsiankę z mlekiem, po dodaniu oleju wlej 2 szklanki mleka doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia.

 

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!