Pączki z piekarnika to przepis, który z pewnością Cię zachwyci. Ponieważ nie wymagają smażenia na głębokim tłuszczu to są znacznie zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Gdy tylko je spróbujesz od razu zapomnisz o sklepowych wypiekach.
Składniki:
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru do wypieków
- 10 g suchych drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 125 g masła do smarowana
- cukier puder
- skórka pomarańczowa
- opcjonalnie: kawałki ulubionej czekolady
Przygotowanie:
Wlej do miski mleko i wymieszaj w nim suche drożdże odstawiając na 5 minut. Następnie oddaj przesianą mąkę, jajka, 50 g miękkiego masła, cukier i skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj (najlepiej wyrobić masę ręką) i odstaw przykryte ściereczką kuchenną do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodaj kawałki czekolady i ponownie wyrób ciasto – tym razem krótko. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm i wycinaj okręgi za pomocą szklanki (możesz w środku zrobić dodatkowe dziurki jak w donatach).
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 – 25 minut aż do zarumienienia. Po wyjęciu posyp górę cukrem pudrem. Smacznego!
Comments are closed.