Szybka warstwowa sałatka z pomidorami. Smaczna i apetyczna. Robię ją co drugi weekend

Sałatka to bardzo popularne i smaczne danie, które posiada wiele odmian. Ta z pewnością pomoże urozmaicić codzienne menu, a także sprawdzi się w trakcie świąt. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeżeli na około pół godziny przed podaniem umieści się ją w lodówce.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 300 gram pieczarek,
  • 2 pomidory,
  • 500 gram wędzonego kurczaka,
  • 150 gram twardego sera,
  • 150 gram majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 ml oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

Jajka należy ugotować na twardo. Obraną cebulę trzeba drobniutko posiekać, tak samo, jak pieczarki. Następnie oba składniki powinny zostać podsmażone. Przekłada się je po wszystkim do pojemnika, gdzie dodaje się do nich sól z pieprzem i pozostawia w celu ostygnięcia.

Ser należy zetrzeć drobno na tarce, a jajka pokroić w kosteczkę. Oddzielone mięso od kości kroi się w paski. Teraz przyszedł czas na odpowiednie rozłożenie składników. Pierwszą warstwę będzie stanowił kurczak. Smaruje się go majonezem i posypuje startym serem.

Druga warstwa składa się z jajek. Je także należy pokryć majonezem, a następnie przykryć smażonymi grzybami z cebulką. Następnie układa się pozostałe jajka. Czas na trzecią warstwę majonezu oraz dodanie pomidorów, uprzednio pokrojonych w małe plasterki.

Po pół godziny w lodówce sałatka będzie gotowa. Nie tylko zachwyci swoim smakiem, ale także atrakcyjnym wyglądem, jaki zapewnia symetryczne rozłożenie wszystkich warstw.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!