Poznaj naleśniki w nowej ziemniaczanej odsłonie. Wszyscy znajomi pytają mnie o ten przepis.

Poznaj naleśniki w nowej odsłonie! Ziemniaczane naleśniki!
Sprawdzą się jako samodzielna przekąska, jak i do wypełnienia dowolnym farszem.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 5 sztuk ziemniaków
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sól
  • ulubione przyprawy, zioła.

Przygotowanie:

W garnku ugotuj wodę, posól i wrzuć obrane i umyte ziemniaki. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Gdy już będą ugotowane, zostaw je w wodzie do ostygnięcia.

Następnie zmiksuj je w tej wodzie. Do tak przygotowanej masy dodaj wyciśnięty czosnek, mleko, jajka oraz olej, mąkę. Wymieszaj. Teraz dodaj cukier oraz przyprawy i ponownie wymieszaj ciasto.

Teraz na około pół godziny odstaw je w inne miejsce. Po 30 minutach smaż je na rozgrzanej patelni.
Pamiętaj, żeby podczas smażenia ziemniaczanych naleśników delikatnie je obracać. Wykonane z ziemniaków są dużo bardziej kruche niż tradycyjne naleśniki.

Jest to znakomita alternatywa do tradycyjnych naleśników. Można je przygotować z nadzieniem na słodko, jak i na ostro. Sprawdzi się jako dodatek do mięsa i sosu np. węgierskiego czy grzybowego. Smakowo komponują się zarówno z kwaśną śmietaną, jak i konfiturą. Można posypać je cukrem pudrem.

Jako wyrafinowaną przekąskę naleśnik ziemniaczany można podać z łososiem czy kawiorem. Może być wiele wariacji na ten temat np. pod łososia można dodać łyżeczkę domowego dipu. Życzę satysfakcji i frajdy z rozwijania talentu kulinarnego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!