Bułeczki po turecku – robię najlepsze na osiedlu. Prawdziwe odkrycie kulinarne. Niezwykle smaczne

Tureckie bułeczki to pyszna i sycąca przekąska, którą każdy z nas może łatwo przyrządzić w swoim domu.

Dodatkowo, wspaniale komponują się z nadzieniem np. twarogowym więc podać można je na wiele różnych sposobów. Ograniczenia leżą jedynie w naszej kreatywności.

Składniki:

  • 60g oleju słonecznikowego
  • 100ml kefiru
  • 15ml octu
  • 12g proszku do pieczenia
  • 43dag mąki pszennej
  • 10dag masła
  • 25dag bryndzy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Na początku wymieszaj ze sobą, za pomocą łyżki lub trzepaczki, sól, cukier, ocet i kefir. Do mieszaniny dodaj żółtko i dwa białka.

Następnie przez sitko o drobnych oczkach przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zagniataj aż do całkowitego połączenia składników. Odstaw ciasto na chwilę i w tym czasie przygotuj nadzienie. Potrzebujesz do tego jednego jajka oraz sera (bryndza), które należy wymieszać ze sobą widelcem.

Z ciasta na bułeczki uformuj rolkę i pokrój na części.

Każdy kawałek ciasta posyp z obydwu stron mąką i rozgnieć na płasko (powinny powstać okrągłe placuszki). Na środek placuszka połóż nadzienie i połącz ze sobą jego brzegi – tak, jak lepi się pierogi.

Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Całość posmaruj dokładnie białkiem jaja i zrób drobne nacięcie na każdym kawałku.

Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!