Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Smak nie do opisania. Ciasto Paul Robeson – bardzo ciekawy pomysł na deser.

Jeżeli tak, jak ja też jesteś fanem i koneserem ciast to mam dla Ciebie idealną propozycję. Będzie to bardzo ciekawy pomysł na deser, który nie tylko będzie soczysty, ale także delikatny i aksamitnie pachnący wonią kakao.

Nazwa ciasta powstała na cześć piosenkarza i aktora Paola Robesona, który był właścicielem unikalnego barytonu. Ciasto charakteryzuje się tym, iż ciemny kolor symbolizuje showmana, biały krem – jego uśmiech, a polewa na jego szczycie – loki piosenkarza.

Jeśli chodzi o składniki, to nie ma tutaj miejsca na zamienniki. Nie zaleca się zastępowania masła margaryną. Dodatkowo równie ważne jest użycie wysokiej jakości kakao, ponieważ od tego w późniejszym etapie będzie zależał kolor i smak ciasta.

Nie zapominaj o tym, aby użyć śmietany, której procent tłuszczu będzie największy, w celu zrobienia gęstego i puszystego kremu. Przygotowując biszkopt pamiętaj, aby wszystkie składniki, których będziesz potrzebował do jego wyrobienia, miały temperaturę pokojową. Śmietanę wyjmij z lodówki dopiero przed samym rozpoczęciem ubijania.

Składniki:

  • mąka pszenna 300 g
  • kefir 250 ml
  • cukier 200 g
  • masło 80 g
  • jajko 2 sztuki
  • kakao 2 łyżki
  • soda 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 10 g
  • śmietana kwaśna 600 g – 18%
  • cukier puder 80 g
  • orzechy włoskie 100 g

Przygotowanie:

Przygotuj głęboką miskę, w której później wymieszasz kakao, wcześniej przesianą mąkę, oraz sodę. W osobnej misce ubij jaja z dodatkiem zwykłego cukru i cukru waniliowego. Na to wszystko dodaj stopione masło. Całość wymieszaj używając trzepaczki.

Do poprzednio uzyskanej mieszanki składników dolej kefir i wszystko jeszcze raz wymieszaj. Płynną masę przełóż do suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj, w celu uzyskania jednolitej masy.

Znajdź formę o średnicy 23 – 25 cm, którą wyłóż pergaminem oraz nasmaruj olejem. Do tak przygotowanej formy możesz przełożyć ciasto. Następnie wcześniej przygotowany biszkopt piecz w temperaturze 180 stopni, przez 45 – 50 minut. Po tym czasie całość pozostaw chwilę na blacie, w celu ostudzenia.

Kiedy ciasto nieco ostygnie możesz odkroić górę biszkoptu (około 2 cm) nożem oraz dodatkowo posiekać w miarę drobno. Resztę ciasta poporcjuj tak, aby otrzymać 3 ciastka. Teraz przyszedł czas na ubicie śmietany, z cukrem pudrem. Do mieszanki dorzuć zmielone orzechy. Całość jeszcze raz zmiksuj.

Następnie zacznij smarować każde ciasto kremem. Pamiętaj, że boki i góra ciasta też muszą być posmarowane. Na ciasto dodaj biszkopt, który wcześniej posiekałeś/aś. Deser ewentualnie możesz ozdobić wiśniami kandyzowanymi, suszonymi śliwkami, czy też orzechami.

Do ciasta czekoladowego idealnie pasują orzechy i delikatny krem, co sprawia, że deser nie jest mdły, a dodatkowo kwaśna śmietana przyczynia się do jego lekko kwaśnego smaku. Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!